Ringató módszertan

“Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel… még tovább mennék: nem is a gyermek: az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.” (Kodály Zoltán)

Mi is az a Ringató?

Egy zenei nevelési módszer, amelyet sok évvel ezelőtt Gállné Gróh Ilona álmodott meg, kisgyerekeknek és szüleiknek szóló énekes-játékos foglalkozás.

A Ringató mára már bejárta az országot, sőt a Kárpát-medencét is. Amit megvalósít, az pedig jóval túlmutat egy zenei nevelési módszeren. Énekelni, játszani tanít, és örülni a szépnek. Segít egymásra találni, felismerni az összetartozás csodálatos érzését, divatos kifejezéssel élve: közösséget épít.

A foglalkozásokon számunkra a legfontosabb az élménynyújtás az egész család számára. Miközben énekelünk és játszunk, a legkisebb gyerekek ízlelgetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit, találkoznak a magyar kultúrával.

Az értékes zene a teljes személyiséget formálja. A hagyományos dalok, mondókák, ölbéli játékok a világra nyitnak ablakot, s a lélekbe jutva élni segítenek, sőt ha kell, gyógyítanak.

Ezért fordulunk a művészethez, hogy eszközként használjuk a neveléshez. Szeretnénk a családoknak egy lehetséges utat mutatni a boldogulás felé.

Nem az egyetlent, nem a legjobbat, hanem egyet a sok közül – egy biztos jót.

Forrás: www.ringato.hu