Kincsesláda

A tengermélyi kincsek nem láthatóak, csak ha jó mélyen merülsz, és eléred a fenekét. Így van ez mindenki dolgaival. Vannak, amik nincsenek szem előtt, mégis ott a háborítatlan mélységben az érték.

Sok kincs rejtezik az én „tengerem mélyén” is, amit rendszeresen nem tudok már beleépíteni a mindennapjaimba, ám szeretem őket is, ők is gyermekeim. Nekik is a szívemben van a helyük, és kérésre – ha időm engedi – örömmel foglalkozom velük:

SZÜLÉSÁLDÓ

Hálás vagyok a sok kisgyermekes édesanya jelenlétéért az életemben. Többen is megtalálnak kérdésekkel, kérésekkel, és ebből néha szorosabb kapcsolat, barátság is kialakul.

Van úgy, hogy a várandós kismama és a gyermeke már szülés/születés előtt más minőségre vágyik, mint a hétköznapi várakozás. Az egyik mérföldkő, amikor anyává válik, illetve minden esetben, amikor gyermeke születik.

A beavatás, a lelki felkészülés ünnepének megvalósulásában tudok neked segíteni.

Bővebben itt olvashatsz erről.

BELSŐ HANGOM

2016. július 19. Ez volt az első alkalom, amikor szívemből és fejemből kipattant kincsecskémet a világ elé tártam. Hat évig havi rendszerességgel tartottam a Belső Hangom foglalkozásokat. Ezután már csak meghívásra, alkalmanként kerülnek elő a hangszerek ilyen mennyiségben. A foglalkozás másfél órás, felépítése két nagyobb szakaszból áll: hangfürdőből (amikor engem vezet az energia, és teremtődik meg az ellazulás), és közös zenélésből (amikor együtt éneklünk, hangszert fogunk, ha úgy kívánjuk belső indíttatásból).

DALKOTÁS

2022-től tartom felkérésre vagy saját indíttatásból ezt a foglalkozást. Másfél – két órás találkozások ezek, melyek során egy vagy több kiválasztott dalt viszek a közösségbe, eléneklem az elején (egyszer vagy többször), és utána intuíciónk segítségével megjelenítjük a papíron is a hangulatot akvarellel, ceruzával, színessel, pasztellel stb.

A képeket a végén „minikiállítássá” összerakjuk, és megcsodáljuk azt a sokszínűséget, ami belőlünk éppen akkor és úgy megnyilvánult. Zárásként ismét megszólal a dal, akár közös éneklésben, akár hallgatásban, és az elkészült alkotást mindenki hazaviheti.

MANDALA RAJZOLÁS

Mindenki bensőjében él a kerek-ség, a teljesség. Az, hogy éppen most milyen formák jelennek meg a papíron, a pillanat szüli. Kétszer ugyanolyan mandala nem születik, hiszen mi is pillanatról pillanatra változunk.

Célom, hogy mindenki meg tudja rajzolni saját mandaláját, és azzal a tudással menjen haza, hogy bármikor leülhet, és új mandalát vethet papírra.

Két részből áll, amik külön foglalkozásokon vagy együtt is megvalósulhatnak:

  1. A mandala megrajzolásának technikai alapjai, előkészülődés, és a mandala megrajzolása ceruzával, majd a fő vonalak kiemelése fekete filccel. (Egy – másfél óra)
  2. A mandala színezése, kifestése. (Egy – másfél óra)


CSENDES TÚRA

Az erdőt egyedül járom. Titkok nyílnak meg az ágak között, bokrok alján, útjaim során. Csendben és lassan haladok. Néha egy-egy hangszer is velem jön (sámán dob, siyotanka, tilinkó…). Többen kérték már, hogy menjünk együtt erdőt járni. Szerettem volna megmutatni azt a csodát, ami megnyílik a lépteink nyomán, de nem akartam odaadni magam a beszélgetésnek. Így alakult bennem a csendes túra, annak apró részletei, a lecsendesedés kezdő lépésétől a megérkezés első hangjáig. Kiscsoportos, lassú haladású, külső és belső világunkra rácsodálkozó alkalmak ezek a természetben. Főként a Vértesben járjuk az utakat, ahol leginkább otthon vagyok.

A találkozások két órásak, könnyű terepen, lassú sétával, felnőtteknek, vagy nagyobbacska gyermekcsoportoknak.

ZENÉS GYERMEKFOGLALKOZÁS

A Ringató és a Pacikázó heti alkalmai mellett örömmel vállalok néha kisgyermekeknek is zenés (énekes, hangszeres) foglalkozásokat. Célom, hogy közösen teremtsük a zenét, szeressen énekelni, és vigye magával az örömteli zenélés élményét, hogy életében később is segítségül hívhassa, támasza legyen, ha szüksége lesz rá. (Fél – egy órás foglalkozások)

FELLÉPÉSEK

  1. Versíró, megzenésítő részem is itt van, nem állandó, ám szívesen bukkan felszínre előadások formájában. Kiállítás-megnyitókon, irodalmi esteken, téli estéken, zenés vasárnapokon léptem már fel, és örömmel megyek meghívásra. Egyedül is szép, ám legtöbbször ketten megyünk Kuharik Tamással, aki gitáros, énekes zenész, és vannak dorombkíséretei is. Az én fő „hangszerem” a hangom, mellette gitározom, sámán dobon kísérem magam, vagy előkerül a siyotankám is. A verses-zenés alkalmakon mai verselők általam megzenésített versei hangzanak el.
  2. Irma és Tamás duója

2021-ben léptünk fel először közösen, azóta számtalan felkérésnek tettünk eleget. Megzenésített verseimen kívül feldolgozásokat is előadunk (LGT, Koncz Zsuzsa, Dés László, Quimby, Republic…). Megtanuljuk, amiket megszeretünk. Folyamatosan találunk újat és újat.

TALÁLKOZZUNK EGY TEÁRA, KÁVÉRA 🙂

Keress meg, beszéljünk meg egy találkozást, amikor „csak úgy” előjönnek szavak, gondolatok, témák, érzések.

Mi a cél? Hogy ne feledjük, a társas kapcsolatok, a beszélgetés fontos emberi igény. Általa többek leszünk, meglátjuk, hogy mindenki cipel terheket, és vannak csodái, amik a mindennapok találkozásaiban felszínre sem kerülnek. Fedezzük  fel, hogy az életben „nincsenek átlagos pillanatok”.

Megtalálsz elérhetőségeimen: Telefon: +3620/ 94 22 131 ; E-mail: horvath.irma33(kukac)gmail.com

További segítő foglalkozásaimat és tevékenységeimet itt találod.