Hang-Szín-Játék/”Pacikázó”

Pacitáncoltatás és önfeledt zenélés

Nagy buli kerekedik péntekenként délelőtt a Pacikázó (leánykori nevén Hang-Szín-Játék) foglalkozásokon, amelynek otthona a Tornárium.

A főleg babáknak, karonülőknek való, az éneklésre és a mondókázásra építő Ringatók mellett a Pacikázó foglalkozásokon már a JÁTÉKÉ a főszerep. Itt aztán szabadon jöhetnek, mehetnek, játszhatnak a totyogós korú gyerekek. Irma célja éppen ez volt, amikor hét éve kitalálta az akkor még Hang-Szín-Játékra keresztelt együttlétet. A ringatós babákból ugyanis hamar szaladni, izegni-mozogni vágyó gyerkőcök lesznek, akiknek már nem feltétlenül elég, ha énekelnek nekik és ölbéli játékokat játszanak velük.

Pacikázó a Tornáriumban

Úgyhogy a Pacikázón a nagyobbacskák levezethetik a felesleges energiájukat, mert miközben Irma a szülőkkel együtt zenél és énekel, addig ők az első pár perc mozgásos játék után akár lóra is pattanhatnak. Szigorúan gumilóra, persze, de azt jól meg lehet hajtani, táncoltatni, ugráltatni, és mellette vagy helyette a kisebb fitnesz labdákat, egyéb gumis játékokat is lehet használni. Illetve, van tölcsér, amely jót tesz az egyensúlyfejlesztésnek, és sok apróbb játék, amelyek színes dobozokban rejtőznek.

Irma legutóbb egy meglepetéssel készült: kezdésként a neki megalkotott indián furulya hangjával teremtette meg a figyelem körét. Volt érdeklődés: a picik kíváncsian közelítettek, de érinteni ezt a hangszert nem lehetett. Szabad volt azonban sok minden más, ahogyan azt említettem, és amikor a Csip-csip csóka és hasonló mondókák után előkerültek a lovak, hulahopp karikák, akkor már egészen elengedte magát mindenki. Közben gitárkísérettel szólt a Sárkányparipán, a Pacikám, paripán…, a Hívjad a falovacskát… és a többi oda illő dal. Aztán jött még néhány húsvétra hangoló ének (Parton ül a két nyúl…), majd Irma előszedte az ejtőernyőt, amelyet a picikkel és a szülőkkel együtt tartottak meg, hogy a rajtuk lévő kislabdákkal „gombócot főzzenek”. Emelkedett és süllyedt az ernyő, közben szólt a Bújj, bújj zöld ág…, a Kiugrott a gombóc a fazékból…, a hangulat pedig a tetőfokára hágott. Sok-sok színes labda gurult szanaszét a teremben, ezeket azért persze később össze is szedték szépen a gyerekek.

Levezetésként még kézbe lehetett venni néhány kisebb hangszert (például csörgőt, triangulumot, kisdobot) a varászdobozból, ekkor újabb zsivaj, zenebona támadt. Önfeledt gyermekkacajok, mosolyok jelezték, milyen öröm megszólaltatni egy-egy kisebb hangszert.

Majd zárult a körülbelül ¾ órás Pacikázó, és a nyugalom percei következtek: újra az indián furulya és a gitár hangja, egy kellemes, lágy altatóval.

BJ

2023.04.03.

Oldalak: 1 2