Ringató – nade mikortól?

A Ringató csodás, testre, lélekre ható módszere minden kisgyermekes szülő számára elérhető – elég csak elmenni hozzá egy foglalkozásra. Ha minden jól megy, ezt további látogatások követik majd, és a Ringató a hétköznapok részévé válhat a gyermek 2-3 éves koráig is. A szülőknek meg akár tovább, hiszen ha jön a tesó, akkor vele is elkezdhet járni az édesanya vagy bármely más családtag.

A Ringatóban még kevésbé jártas szülőkben felmerülhet: vajon mennyi idős kortól érdemes elvinni a babákat foglalkozásra? Tényleg lehet akár már pár hetesen is, vagy jobb megvárni mondjuk a féléves kort? Irma erről is beszél nekünk.

Irma a Tornáriumban tartott Ringatón

– Jellemzően tényleg 0-tól 2-3 éves korig jönnek a gyerekek, hiszen ezután mennek hivatalosan óvodába. Ám ha iskolai, óvodai szünet van, akkor még a nagyobbak is vissza-visszajönnek egy-egy alkalomra. Természetes, hogy az anyákban van izgalom: hathónapos, nyolchónapos a baba, vajon el lehet már hozni? A gyakorlat az, hogy a legbátrabbak akár néhány hetes csecsemővel is jönnek, mert a foglalkozás a szülőnek is jó. Ő az, aki itt együtt játszik a gyermekével, és az is teljesen rendben van, ha csak simogatja a babát vagy ha a kicsi alszik a hordozóban. A dalokat így is hallják mindannyian. Kezdetben a babák sokat vannak ölben, ilyenkor lehet velük jól ölbéli játékokat játszani. Nagyon szép időszak, ahogy kezd tágulni a figyelem, és ahogyan a szülő tanulja a dalokat (ám nem kell külön készülni senkinek a foglalkozásra), úgy a gyermek is egyre több énekre ráismer. Kifejezi, hogy szereti vagy kevésbé kedves neki, és ismerkedik a többiekkel. Aztán később a kúszás, mászás is megengedett, nem kell aggódni, itt ezt is szabad. S lehet aludni, illetve az anyának táplálnia a babát, akár bent vagy az öltözőben. Szerintem a négy-hat hónapos kor az ideális, onnantól érdemes hozni a gyermekeket. Tudom, hogy többeket érdekel, vajon mi lesz, ha sír a baba. Nyugodtan sírhat, nem kell kirohanni vele – nekünk kevésbé zavaró ez, mint az anyáknak. A foglalkozás során szabadon föl lehet állni, ki lehet menni és vissza is lehet jönni. Az a fontos, hogy a család, a baba jól érezze magát.

 – Van esetleg ajánlott öltözék, kellék a Ringatóhoz?

– Zokni nyáron is kell gyereknek és felnőttnek, hiszen egyrészt hideg lehet a padló, másrészt pedig a gyerekek négykézláb mászkálnak, kezükkel, néha arcukkal is érintkeznek a talajjal, megnyalogatnak ezt-azt, odaér a szájuk stb. Benti cipőt is fel lehet venni, és – főként őszi, téli, kora tavaszi időszakban – érdemes rétegesen öltözködni.

Ölbéli játékok, sétálva éneklés, akár pár hetes, hónapos kortól

– Biztosan többen kíváncsiak arra, hogy vajon ezen a télen lesz-e szünet a foglalkozásoknál épületbezárások, korlátozások miatt?

– Egyelőre nem látszik ilyen, és az előző téli szezonban is volt olyan biztos pont, ahol mindig lehetett Ringatót tartani. Ez pedig a székesfehérvári Tornárium, ahová most is mehetünk majd. A többi művelődési ház, helyszín kapcsán nem kaptam értesítést bezárásról. Kivéve a móri Lamberg-kastélyt, ahol a Covid és a tavalyi rezsiválság hatásaként nagyon kevesen jöttek Ringatóra. Egyelőre a telet hagyjuk ki, helyette Csákberénybe tudnak átmenni a kisgyermekes családok keddenként.